Bombardino Livigno
Jet na lyže do Livigna a neochutnat Bombardino je asi jako jet do Prahy a nedat si pivo (tedy alespoň z pohledu Itala :). Bombardino je populární nejen ve všech horských střediscích Itálie, ale především v Livignu. Bombardino je totiž jakýsi místní symbol. Vychutnat si tento výborný alkoholický nápoj při pohledu na zasněžené hory je úžasný chuťový zážitek. Pravda, značně kalorický zážitek. Posuďte, vaječný koňak smíchaný s Brandy (nebo whisky)a mlékem, ozdobený šlehačkou. To vše v objemu 0,25 L. Bombardino se podává zásadně teplé. Dostanete ho na každé sjezdovce a v každé kavárně. Koupit se dá také jako hotový nápoj (již namixovaný), připravený k ohřátí. Jako dárek je to dobré, ale čerstvě připravené a po celodenním lyžování je o mnoho lepší.
Bombardino skutečně pochází z Livigna. Recept je ze 70. let minulého století. Bombardino je dílem majitele vysokohorského hostince, který připravoval nápoje pro skupinku cestovatelů. Ti si však usmysleli, že chtějí ochutnat něco nového, něco co je zahřeje. A tak připravil tehdy ještě neznámý nápoj. Zákazníkům to velmi chutnalo a jejich reakce byla bombarda. A odtud pochází i název, Bombardino.